Bordopdækning

glasduge
Er du i tvivl om, hvordan du skal dække dit bord? Skal gaflen ligge til højre eller venstre, og hvor skal glassene stå? Sinnerup giver dig her en guide til korrekt borddækning.

1. Vælg den rette dug

Start med at dække bordet med en ren og nystrøget dug. Vælg en farve, der står godt til dit service. Har du fx et ensfarvet stel, kan det være en god idé med en mønstret dug, mens det er bedst med en ensfarvet dug, hvis dit service er mønstret eller farvet. En dug fungerer som et smukt fundament for borddækningen samtidig med, at den beskytter bordet mod ridser, snavs og mærker.
duge

2. tallerkenerne i rigtig rækkefølge

Når det kommer til tallerkenerne, skal middagstallerkenen ligge nederst og dernæst frokosttallerkenen. Vælger du at servere suppe til forret, skal den lille dybe tallerken stå øverst. Hvis du serverer brød til middagen, skal du sætte en lille tallerken på venstre side. Hvis det skal være helt korrekt, kan du også lade en dækketallerken stå allernederst. Den skal ikke bruges, men er til for at beskytte dugen og skabe et helhedsindtryk, og så er det god pli.
tallerkner

3. Gafler til venstre og knive til højre

Bestikket skal placeres, så gæsterne begynder udefra og bevæger sig ind, som retterne bliver serveret. Gafler ligger til venstre og knive til højre, mens dessertbestikket ligger over tallerkenen.  Lægger du både en kagekaffel og en dessertske, skal gaflen ligge nederst med skaftet til højre, mens skeen skal ligge øverst og pege mod venstre. Serverer du suppe til forret, skal du placere skeen yderst til højre ved siden af kniven. Sørg altid for at skæret på bestikket vender ind mod tallerkenen.
Bestik

4. Glas skal placeres, så gæsterne starter fra højre

Glassene skal placeres over tallerkenen på en sådan måde, at gæsterne starter fra højre og bevæger sig mod venstre. Lad vandglasset stå yderst til højre efterfulgt af hvidvinsglasset, rødvinsglasset og til sidst dessertvinsglasset. Det er en god idé at stille rødvinsglasset midt for tallerkenen, da det skaber en lige linje på bordet, der er rart for øjet. Hvis du serverer kaffe eller te, sættes kopperne først på bordet efter desserten og placeres længst til højre.
glas

5. Placer en stofserviet på tallerkenen

Husk også at lægge en serviet til dine gæster og allerhelst en stofserviet, da en stofserviet både er pæn, behagelig og kraftig. En papirserviet kan nemlig ikke holde hele middagen igennem, hvis du serverer tre retter, men det kan en stofserviet derimod.
Placer stofservietten på den øverste tallerken eller på brødtallerkenen og lad den hvile helt enkelt, som den er, eller benyt en servietring. Du kan også finde på en anden kreativ løsning - dog skal servietten ikke puttes i glasset, da det betragtes som uskik.
mundservietter

6. Pynt et bord, der tager hensyn til dine gæster

En smuk dekoration og bordpynt er prikken over i’et. Sørg for at udsmykke dit bord med levende lys, blomster eller grene, da det skaber en hyggelig stemning. Det er især en god idé at få naturen ind, så årstiden sætter sit præg på borddækningen. Dog er der nogle ting, man skal være opmærksom på, når man pynter et middagsbord, og det er, at pynten ikke skal være til gene for gæsterne. Hverken duften fra blomsterne eller størrelsen på pynten skal være for dominerende, så det overdøver maden eller påvirker dine gæsters udsyn til hinanden. Vælg hellere nogle små vaser og lysestager end nogle meget høje. Husk også, at der ikke skal være for meget pynt, hvis du også skal have plads til fade og skåle med mad på bordet.
vaserglas